maandag 24 november 2008

Mail inzamelingsactie

Zoals de meesten onder jullie weten werken Marij en ik als vrijwilligers in Casa Hogar Nuevo Amanecer, een therapeutische gemeenschap voor alcohol- en drugsverslaafden, in Cusco (Peru). Nuevo Amanecer verzorgt de langdurige behandeling en resocialisatie van mannelijke, volwassen drugsverslaafden. In Peru is er geen financiële overheidssteun voor dit soort centra. Het centrum is afhankelijk van de goodwill van buitenstaanders en van de financiële inbreng van de directeur. Nuevo Amanecer ziet zich verplicht om naast de verblijfskosten ook een extra financiële bijdrage te vragen aan de residenten om zijn voortbestaan te verzekeren. Net zoals in België is deze cliëntenpopulatie een kwetsbare groep zonder veel financiële middelen. Maar in tegenstelling tot in België bestaat in Peru voor hen niet het vangnet van een sociale zekerheidssysteem. Families moeten vaak hun laatste spaarcentjes bijeenrapen om hun zoon, man, vader of broer de mogelijkheid tot behandeling te bieden. Velen hebben zelfs deze spaarcentjes niet en vallen dan ook uit de boot.

Net zoals in de therapeutische gemeenschappen in België bestaat in Nuevo Amanecer de behandeling uit een gestructureerd dagprogramma met therapieën en werk. Dit heeft als doel om enerzijds aan de onderliggende problematiek te werken en anderzijds de patiënten aan te leren een gestructureerd, dagdagelijks leven te leiden. De werkactiviteiten kunnen echter niet doorgaan omdat de financiële middelen ontbreken om materiaal aan te kopen. Marij en ik zouden graag, met jullie hulp, ons steentje bijdragen om het centrum de kans te geven om zelf inkomsten te genereren. Zo kan het centrum de middelen aankopen om de werkactiviteiten te laten doorgaan, de levensstandaard binnen het centrum te verhogen en meer verslaafden de mogelijkheid tot behandeling te bieden. Om to the point te komen, ons plan ziet er concreet als volgt uit. Nuevo Amanecer wil een schrijnwerkerij opstarten om de residenten aan het werk te zetten en om de afgewerkte producten te verkopen. Twee vliegen in één klap dus: er is werk en het brengt op. De nodige kennis en vaardigheden zijn aanwezig. Alleen: Nuevo Amanecer beschikt momenteel alleen over een zaagmachine. Zo kunnen ze geen afgewerkte produkten leveren. Hiervoor zijn twee andere machines nodig: een schuurmachine en een freesmachine.

Marij en ik willen geld inzamelen om dit te bekostigen. En hiervoor kloppen we dus bij jullie aan. Eén machine kost ongeveer 500 euro. We willen jullie vragen een bijdrage te storten op het volgende rekeningnummer 979-5769768-19 op naam van ‘Casa Hogar Nuevo Amanecer’. We beseffen dat velen onder jullie studenten zijn en dat jullie ook wel eens krap bij kas zitten. We willen benadrukken dat - geef je nu 1 euro of 20 euro - we met elke bijdrage supertevreden zijn. De rekening sluit af op 9 december zodat we de kans krijgen om met de directeur de machine(s) aan te schaffen. Het verslag hiervan komt zeker nog in jullie e-mailbox terecht. We zouden graag zoveel mogelijk mensen bereiken, dus als jullie deze mail kunnen doorsturen naar vrienden en familie zouden we heel gelukkig zijn. Alvast bedankt voor jullie steun en tot binnenkort in België!
Rein Deconinck en Marij Verwaest
P.S.: Voor een interview met de directeur klik hier en voor meer foto's klik hier.

Geen opmerkingen: