donderdag 11 september 2008

Valle Sagrada


De Heilige Vallei (Vilcamayo voor de Inca's) bevindt zich op 30 km van Cusco. Doorstroomd door de Río Urubambam kent deze vallei een zeer vruchtbaar microklimaat. De Inca's exploiteerden het gebied als landbouwgrond. Vandaag zijn dan ook talrijke ruïnes uit die tijd terug te vinden.

We huurden met z'n vieren een taxi (voor een dag telden we elk slechts 10 euro neer, voor die prijs bleef de bestuurder telkens op ons wachten) om de vallei te verkennen. Onze tocht startte in Pisac. Bij veel toeristen staat dit stadje bekend om haar grote artisanale markt en ook de vrouwen in mijn gezelschap lieten zich volledig gaan bij hun aankopen. Mijn aandacht ging echter vooral uit naar de ruïnes van de Zonnetempel, gebouwd bovenop een vulkanische rots. Een fabuleuze combinatie samen met de landbouwterrassen en het omringende panorama.

Na een maaltijd in Urubamba, kwamen we aan in Ollantaytambo, een charmevol stadje dat ooit een administratief center van de Inca's vormde. Naast het fort dat tegen de berg opkruipt, werden in de buurt ruïnes gevonden die vroeger waarschijnlijk als graanschuur dienden.

We reden hierna verder door het adenbenemende, steeds veranderende landschap. Onze laatste halte was in Chinchero, waar we een kerk bezochten. Vanbuiten zeer sober en strak, vanbinnen zo overdadig dat het onze ogen bijna uitstak.

Geen opmerkingen: