maandag 1 september 2008

Doopsel

Gisteren was ik te gast op een typisch Peruviaans doopsel. Dina - de moeder van de gastfamilie waar ik verblijf - was uitgenodigd en vroeg of ik wou meegaan.
De 40-minutenlange busrit - 50 Peruvianen gepropt in een bus voor 30 personen - door het schitterende landschap was de reis al meer dan waard. Toen we aankwamen was er een huwelijk bezig in de kerk. Het doopsel volgde hierna en na de kerkelijke plechtigheid verplaatsten we ons. De band zette prompt de muziek in, het begin van een namiddag overvol eten, enorm veel drank (ze kregen zelfs bier mee voor de taxirit naar huis), muziek en dans.
Het hoogtepunt van de plechtigheid was het knippen van het haar van het gedoopte kind. Vanaf de geboorte wordt het haar van de kinderen niet meer geknipt, dit gebeurt tijdens het doopfeest. Iedere genodigde mag een stukje haar knippen en geeft in ruil hiervoor geld. De verzamelde som wordt gespaard tot het kind dit nodig heeft. Zo kan het bijvoorbeeld dienen als een soort van sociale zekerheid als het kind ziek wordt.

3 opmerkingen:

Hans&Kaat zei

amaai, geld krijgen voor uw haar bij de geboorte...
Mocht dit hier zo zijn, dan was uw zus onmiddellijk schatrijk geweest... :-)

thomas zei

Hebben ze kleine pruikjes voor kindjes zonder haar?

Leuk dat je je onderdompelt in de cultuur. Amuseerdu nog!

Rein Deconinck zei

Hehe, geen pruikjes denk ik. Jamil, de dochter van het gezin, had geen haar dus konden ze geen knippen.