maandag 8 september 2008

Jeugdgevangenis

Vrijdag bezochten we de jeugdgevangenis met de taalschool. Het is een van de vier jeugdgevangenissen in Peru. De delinquenten zitten voor verkrachting, overvallen, ... De jongeren verkochten sieraden die ze zelf gemaakt hadden en daarna kregen we een rondleiding.

De gevangenis is ingericht als een kleine maatschappij waar de jongeren hun eigen voedsel kweken (cavia's en aardappelen), schoenen en kledij maken, ... Dit om de jongeren te helpen om een job aan te leren. Binnen de gevangenismuren is geen politiebewaking en de muren zijn zo laag dat de jongeren kunnen ontsnappen als ze willen. Omdat de jongeren een beter leven hebben binnen dan buiten de muren zijn er geen ontsnappingspogingen. De jongeren krijgen les en sinds een aantal jaren wordt het diploma dat de deliquenten behalen gelijkgesteld met dat in de scholen buiten de gevangenismuren.

De delinquenten worden toegewezen aan een van vier niveaus. Naarmate jongeren in een hoger niveau zitten, krijgen ze meer priviliges. En voor de jongeren uit het hoogste niveau wordt een job gezocht. De herintegratie is echter hard aangezien de jongeren opnieuw in dezelfde armoedige omstandigheden terechtkomen.

2 opmerkingen:

brun0 zei

Ze eten cavia's ofwa? :)

Rein Deconinck zei

Ja, hier in de buurt van Cusco is dat een vrij normaal gerecht. Kben de moed nog aan het samenrapen om te proeven, want je krijgt een volledig exemplaar op je bord.